Önkéntesek is segítenek a középkort kutatni Tiszaörvényen

Megosztás

2023-ban is folytatja a tiszafüredi Kiss Pál Múzeum a tiszaörvényi Templom-dombon a középkori település és templom feltárását. Ehhez érdeklődő diákcsoportokat és önkéntes segítőket is várnak az elkövetkező hetekben.

Az önkéntes közösségi régészeti programra érkezett érdeklődők segítségével egy új Tisza-parti pihenő és élményhelyszínt is terveznek kialakítani.

A régészeti feltáráson a Karcagi SZC Hámori András Technikum és Szakképző Iskola végzős diákjai is segítettek a kutatásban és a táborhely kialakításában. Néhány ásónyom után már elő is kerültek a templom körüli temető első középkori sírjai. A fémkeresős diákok is sikerrel jártak, több lelettel gyarapították a múzeum gyűjteményét. A munkát  megérdemelt szalonnasütés zárta. A TOP-os pályázatnak köszönhetően más iskolai csoportokat továbbra is várnak az elkövetkező hetekben a Legyél Te is régész programukra.

Karcagi diákok is kivették a részüket a munkákból

A múzeum nagy örömére a programra sokan látogattak el a napokban. Kicsik és nagyok élvezettel kutattak a középkori falak és sírok között. Sokan most láttak és bontottak sírokat először. A fémkeresőzésnek most is nagy sikere volt. Ebédre “régészgulyás” főtt a bográcsban.

Ám nemcsak újdonsült amatőrök jártak a területen. A Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének tapasztalt önkéntes fémkeresős csapata járt a dombon. Bakos Gábor régész irányításával több tucat középkori érmét és fémtárgyat találtak. 

Profik is kutattak a területen

Forrás és fotók: Kiss Pál Múzeum Tiszafüred Facebook

2023-ban is folytatjuk a tiszaörvényi Templom-dombon a középkori település és templom feltárását. Az érdeklődő diákcsoportokat és önkéntes segítőket… | By Kiss Pál Múzeum Tiszafüred | Facebook

366 views, 12 likes, 0 loves, 0 comments, 5 shares, Facebook Watch Videos from Kiss Pál Múzeum Tiszafüred: 2023-ban is folytatjuk a tiszaörvényi Templom-dombon a középkori település és templom…

Kapcsolódó cikkek